Despre Casco

ASF: Clientii cu risc ridicat se pot adresa BAAR pentru a incheia o polita RCA

ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara aminteste ca toti clientii care primesc de la cel putin trei asiguratori diferiti oferte ale caror prime de asigurare RCA sunt cu 36% mai mari fata de tariful de referinta, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt incadrati in categoria asiguratilor cu risc ridicat. Ei se pot adresa BAAR pentru a incheia o polita RCA.

„Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) solicita tuturor companiilor de intermediere in asigurari sa informeze de indata toti clientii asupra faptului ca daca acestia primesc de la cel putin trei asiguratori diferiti oferte ale caror prime de asigurare RCA sunt cu 36% (factorul „N” – https://www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat/) mai mari fata de tariful de referinta, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt incadrati in categoria asiguratilor cu risc ridicat, potrivit Legii nr. 132/2017. Acest tip de clienti pot sa solicite Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) o oferta pentru incheierea unui contract RCA”, a transmis ASF.

Factorul „N” este stabilit de catre BAAR si este calculat pentru un vehicul cu aceleasi caracteristici tehnice cu cele ale vehiculului pentru care se solicita asigurarea, precum si pentru aceeasi clasa de bonus-malus a asiguratului/utilizatorului. Caracteristicile tehnice ale vehiculelor se vor raporta la capacitatea cilindrica, cu exceptia vehiculelor cu motoare electrice, caz in care se va tine seama de puterea acestora.

In conformitate cu art. 19 din Legea nr. 132/2017, un asigurat cu risc ridicat se poate adresa BAAR pentru formularea unei oferte de asigurare, iar BAAR va formula o oferta de asigurare calculatapornind de la tariful de referintasi ii va aloca acestuia un asigurator RCA in vederea incheierii contractului RCA, astfel:
– BAAR solutioneaza cererea asiguratului cu risc ridicat in ceea ce priveste incheierea contractului RCA in termen de maximum 20 de zile de la depunerea completa a documentelor solicitate de BAAR. Formularul de cerere oferta si documentele solicitate se regasesc pe pagina de internet a BAAR, accesand urmatorul link: https://www.baar.ro/wp-content/uploads/2017/08/Anexa-1-la-Procedura-formular-cerere-oferta-risc-ridicat.pdf.
– Potrivit informatiilor disponibile pe pagina de internet a BAAR, documentele mentionate anterior se transmit la BAAR prin una dintre urmatoarele modalitati:

  • email: riscridicat@baar.ro;
  • fax: 004 021 319 13 01;
  • posta: str. Vasile Lascar nr. 40 – 40 bis, et. 6, sector 2, Bucuresti, cod postal 020502.

Pentru alocarea contractului RCA unui asigurator RCA, oferta trebuie acceptata in mod explicit de asiguratul cu risc ridicat. Asiguratul comunica BAAR toate informatiile necesare in vederea elaborarii unei oferte de prima sau a alocarii contractului RCA unui asigurator.

Alocarea prevazuta anterior este efectuata de BAAR odata cu instiintarea asiguratului privind asiguratorul caruia i-a fost alocat contractul RCA.

„Solicitarea ASF, adresata intermediarilor in asigurari, vine in contextul retragerii de catre ASF a autorizatiei de functionare a Societatii Asigurare-Reasigurare CITY Insurance S.A. si promovarii cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva societatii. Aceasta stare de fapt a generat o serie de situatii care pot afecta clientii de produse de asigurare, prin ingreunarea, in anumite cazuri, a proceselor de ofertare si de emitere a politelor de asigurare de tip RCA, distribuite prin intermediul brokerilor de asigurare, inclusiv pe canalele on-line de comercializare a politelor de asigurare”, a tarnsmis Autoritatea.

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.

Related posts
Despre CascoInformatii Utile Auto

Asigurarea Casco: beneficii esentiale pentru protectia vehiculului tau

Worth reading...