Despre RCANoutati Asigurari

Ce este bonus-malus si cum influenteaza costuri unei asigurari RCA?

Bonus-malus este un sistem utilizat in asigurarile auto pentru a determina pretul politei de asigurare in functie de istoricul de conducere al soferului. Acest sistem se bazeaza pe ideea ca soferii cu un istoric bun de conducere sunt mai putin expusi la riscuri de accidente si, prin urmare, ar trebui sa plateasca mai putin pentru asigurarea lor. Pe de alta parte, soferii cu un istoric prost de conducere sunt considerati mai expusi la riscuri si, prin urmare, ar trebui sa plateasca mai mult pentru asigurarea lor.

In cazul in care soferul are un accident, va fi penalizat cu un malus, indiferent de vinovatia sau nevinovatia sa in accident. De asemenea, este important sa se tina cont de faptul ca anumite tipuri de accidente sau sanctiuni pot avea un impact mai mare asupra nivelului bonus-malus decât altele.

Este important sa mentionam ca, in cazul in care aveti un bonus, acesta poate fi pierdut in cazul in care aveti un accident sau o sanctiune. De asemenea, este important sa tineti cont ca anumite companii de asigurari au propriile lor reguli si conditii pentru sistemul bonus-malus si, prin urmare, este recomandat sa comparati ofertele diferitor companii si sa va asigurati ca intelegeti cum sistemul bonus-malus functioneaza inainte de a va decide asigurarea.

Ce este sistemul bonus malus

Sistemul bonus malus este definit de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si reglementat prin intermediul Legii nr. 132/2017 si a Normei ASF nr. 20/2017 cu actualizarile ulterioare. Anterior exista sistemul de clase, insa pentru clasa B8 reducerea era de 32% (acum este de 50%), iar pentru clasa M8, penalizarea era de 32%, astazi fiind de 80%.

Similar Biroului de credite, exista Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) care este obligat sa inregistreze, organizeze, pastreze si administreze o baza de date care cuprinde toate politele RCA. La rândul lor, companiile de asigurare sunt obligate sa transmita in mod electronic informatiile referitoare la contractele incheiate cu soferii, mai ales daca acestea se refera la existenta unor daune in trafic.

Potrivit definitiei, sistemul bonus malus presupune ca un conducator auto este inclus pe o scala de clase de bonificare sau de penalizare, proportionale cu activitatea din trafic.

Acest sistem face ca firmele de asigurari sa nu mai poata oferi polite RCA la preturi extrem de mici persoanelor cu un istoric de accidente. Mai mult, sistemul bonus malus ofera o protectie asiguratorului care isi asuma un risc mai mare daca vinde o asigurare RCA unei persoane cu un comportament neadecvat in trafic.

Care sunt clasele bonus malus

Sistemul bonus malus se bazeaza pe opt clase de bonus notate de la B1 la B8 si pe opt clase de malus, notate de la M1 la M8. Soferii pornesc intotdeauna de la B0, o stare neutra, care poate creste la B1 sau poate scadea la M2.

Mai jos sunt clasele bonus si reducerea de pret care se aplica la asigurarea RCA.

 • Clasa B1 – 5% reducere.
 • Clasa B2 – 10% reducere.
 • Clasa B3 – 15% reducere
 • Clasa B4 – 20% reducere.
 • Clasa B5 – 25% reducere.
 • Clasa B6 – 30% reducere.
 • Clasa B7 – 40% reducere.
 • Clasa B8 – 50% reducere.

Pentru fiecare an care trece fara incidente in trafic vei urca o clasa, Dupa opt ani fara evenimente rutiere poti plati cu 50% mai putin pentru asigurarea obligatorie RCA.

Mai jos avem urmatoarele clase malus si sanctiunile care se aplica:

 • Clasa M1 – 10% crestere.
 • Clasa M2 – 20% crestere.
 • Clasa M3 – 30% crestere.
 • Clasa M4 – 40% crestere.
 • Clasa M5 – 50% crestere.
 • Clasa M6 – 65% crestere.
 • Clasa M7 – 70% crestere.
 • Clasa M8 – 80% crestere.

Indiferent de locul in care te afli pe scala bonus malus, vei scadea cu doua clase pentru fiecare incident provocat in trafic. Retrogradarea se cumuleaza, deci, daca provoci doua accidente intr-un singur an, vei scadea patru clase in sistemul BM.

Cum afecteaza clasa bonus malus pretul RCA

Aplicarea sistemului BM presupune atât cresterea pe scala in cazul unui comportament rutier adecvat, cât si coborârea cu doua trepte (clase) in cazul provocarii unui accident. Pe lânga acest aspect, este influentat si pretul politei RCA.

Persoanele care nu au provocat accidente in trafic vor beneficia de o reducere a pretului. Pe de alta parte, daca provoaca accidente, scade clasa BM si creste pretul asigurarii RCA.

Cum afli clasa bonus malus

Poti afla clasa bonus malus intrând pe site-ul aida.info.ro (Administrare Istoric Date Asigurari Auto) care este in subordinea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Pentru a vedea clasa bonus malus este necesar sa introduci numarul de inmatriculare sau seria de sasiu a autovehiculului. In urma cautarii, vei primi informatii privind clasarea pe scala BM, compania de asigurare, precum si durata contractului.

De asemenea, legislatia in vigoare prevede acordarea celei mai favorabile clase BM pentru toate masinile detinute.

In concluzie, sistemul bonus-malus este un instrument utilizat de companiile de asigurari auto pentru a determina pretul politei de asigurare in functie de istoricul de conducere al soferului. Acest sistem recompenseaza soferii cu un istoric bun cu un bonus, ceea ce duce la o reducere a pretului politei de asigurare si penalizeaza soferii cu un istoric prost cu un malus, ceea ce duce la o crestere a pretului politei de asigurare. Este important sa se tina cont de acest sistem atunci cand se incheie o polita de asigurare auto.

Related posts
Despre RCAInformatii Utile Auto

RCA: Beneficiile unei asigurări obligatorii pentru siguranța ta